Jak udekorować dom na święta? Kilka praktycznych pomysłów

Święta Bożego Narodzenia królują w rankingu najbardziej lubianych świąt w Polsce. Trudno się dziwić, dla wielu jest to czas pełen rodzinnego ciepła, odpoczynku, odłożenia na bok codziennych problemów, kultywowania tradycji. Z kuchni wydobywa się mnóstwo kuszących zapachów, pod drzewkiem czekają prezenty, choinka skrzy się kolorowymi bombkami. Z drugiej strony jest to święto, które najbardziej uszczupla portfele Polaków. Warto więc poznać sposoby na udekorowanie swoich czterech kątów tak, aby nie wydać fortuny, jednocześnie zarażając świąteczną atmosferą nawet najbardziej zatwardziałego Grincha. 

Niech nastanie światłość 

Kluczem do stworzenia przytulnej atmosfery jest odpowiednie oświetlenie. Lampki świąteczne nie muszą ograniczać się jedynie do choinki, doskonale  sprawdzą się także zawieszone na ścianie, regałach, zasłonach, a nawet położone na parapecie czy komodzie. Sznury światełek choinkowych można przymocować posiłkując się taśmą dwustronną i plastrami mocującymi. Jeżeli pragniesz uzyskać efekt elegancji oraz chłodu, wybierz lampki o barwie białej, jeżeli jednak wolisz spotęgować poczucie spokoju, domowego charakteru, przytulności, to zdecyduj się na lampki o ciepłej, żółtej barwie. Istnieją lampki, które przystosowane są do warunków zewnętrznych, muszą one posiadać stopień ochrony nie mniejszy niż IP55 (lampki do dekoracji wewnątrz mają IP około 20, takie oświetlenie nie jest odporne na wodę). 

Równie ważnym elementem oświetlenia powinny być świece. Palące się płomyki, tworzące niepowtarzalną grę światła, potrafią stworzyć prawdziwie magiczną atmosferę. Warto zainwestować w naturalne świece, które wykonane są z wosków roślinnych lub z wosku pszczelego. Tańsze świece parafinowe, najbardziej popularne, posiadają szereg szkodliwych substancji, negatywnie odbijających się na zdrowiu. Za to palenie naturalnych świec przynosi kojące właściwości aromateraputyczne, poza tym zazwyczaj świece naturalne dłużej się palą, a przede wszystkim nie wytwarzają toksycznych oparów.  

Świąteczne kolory 

Najbardziej tradycyjna paleta barw na Boże Narodzenie to: czerwień, złoto, zieleń i biel. Każdy z tych kolorów kryje w sobie symboliczne znaczenie i nieodzownie kojarzy się ze świętami. Nieco wykraczając poza tradycyjne rozwiązania, warto dowiedzieć się, jakie aktualnie panują trendy wnętrzarskie na okres świąteczny. W tym roku królują intensywne, nasycone kolory o ciemniejszej tonacji, tj.: butelkowa zieleń, granat, burgund, jak również kolory ziemi: beże, brązy, szarości. 

Obudź swoją kreatywność

Tworzenie własnoręcznie ozdób świątecznych to nie tylko forma oszczędzania, ale przede wszystkim sposób na rozbudzanie własnej kreatywności i prawdziwa przyjemność! Może być też doskonałą okazją do spędzenia czasu z najbliższymi. Robienie własnoręcznych ozdób to również działanie w duchu zero waste, ma w sobie wymiar proekologiczny. Wystarczy sięgnąć po rzeczy, które znajdziesz w swoim otoczeniu: w kuchni, w lesie, pochowane w szufladach. Internet jest kopalnią pomysłów na ozdoby świąteczne, dostosowane do różnych poziomów umiejętności manualnych, więc osoby, które nie odnajdują się w pracach plastycznych, też znajdą coś dla siebie.

Oto garść inspiracji:

  • suszone owoce: do tego najlepiej nadają się pomarańcze, cytryny oraz limonki. Owoce należy położyć w pobliżu grzejnika na trzy dni, a później umieścić je w piekarniku. Suszone owoce można zawiesić na choince lub  Warto wzbogacić suszone owoce o inne atrybuty zimy: goździki oraz laski cynamonu. 
  • wpuść las do domu: las jest pełen pięknych dekoracji świątecznych: szyszek, gałązek drzew iglastych, patyków. Z takich naturalnych ozdób można tworzyć dowolne kompozycje, przywiązując je chociażby sznurkiem jutowym. Leśne dekoracje zapewnią niezastąpione doznania zapachowe.
  • pierniki na choince: nie wszystkie pierniki muszą skończyć w brzuchach, niektóre można przeznaczyć do dekoracyjnych celów. Wystarczy pamiętać o otworze na  sznurek. Inną opcją są ciasteczka korzenne. Pierniczki to także piękna ozdoba świątecznych prezentów.
  • cudowne zastosowanie papieru: tutaj rozpościera się szeroki wachlarz możliwości. Wielokolorowe łańcuchy z papieru, girlandy o różnych kształtach, choinka z papieru, aniołki, bałwanki – wszystkie te ozdoby wyczarujesz za pomocą zwykłego białego papieru, kolorowych kartek z bloku technicznego, nożyczek oraz kleju.
  • lakierowane jabłka/szyszki – jabłka lub szyszki należy pokryć warstwą srebrnego bądź złotego sprayu i… gotowe! 
  • wielofunkcyjne laski cynamonu – ze względu na swój piękny zapach to bardzo wdzięczna ozdoba. Można stworzyć bombkę z lasek cynamonu, wystarczy połączyć klejem trzy laski cynamonu, aby utworzyły trójkąt i dołączyć sznurek do zawieszenia. Kolejnym pomysłem jest wypełnienie słoika laskami cynamonu i ozdobienie naczynia sznurkiem i małymi gałązkami drzewa iglastego.
  • kalendarz adwentowy? DIY! Wystarczą papierowe torebki i gałąź, by stworzyć klimatyczny i ekologiczny kalendarz adwentowy.

Sztuczna, cięta, a może w doniczce? 

Odwieczne pytania, które padają w okresie świątecznym, to: ile pierogów będę w stanie zjeść i jaką choinkę wybrać.

  • Sztuczna choinka jest opcją dla osób, które nie chcą co roku wydawać pieniędzy na choinkę, ta sztuczna może bowiem posłużyć na lata. Istnieje bogata oferta drzewek sztucznych, w przekonywujący sposób imitując naturalne choinki, poza tym właściciele sztucznych choinek nie muszą sprzątać kupek sypiącego się igliwia i pamiętać o podlewaniu. Wadami sztucznej choinki jest jej nieekologiczny charakter, taka choinka może rozkładać się aż 500 lat, a proces produkcji naznaczony jest wytwarzaniem wielu zanieczyszczeń.
  • Drzewko cięte to najbardziej powszechna opcja. Potęguje świąteczną atmosferę swoim zapachem oraz naturalnym wyglądem. Warto podkreślić, że należy wybierać drzewka ze sprawdzonych, legalnych źródeł. Drzewko cięte ma ograniczoną żywotność i ulega stopniowemu wysuszeniu. Jednak nie musi ono wylądować na śmietniku, wystarczy śledzić lokalne ogłoszenia i poszukać informacji. Ogrody zoologiczne prowadzą zbiórkę drzewek, wzbogacając tym samym menu swoich podopiecznych. 
  •  Najbardziej przyjazną środowisku choinką jest drzewko w doniczce, które wiosną można przesadzić do ziemi. Należy jednak pamiętać o regularnym podlewaniu oraz przeniesieniu drzewka po świętach w chłodniejsze miejsce.  

Świerk, sosna czy jodła?

W polskich domach królują trzy rodzaje drzew iglastych: świerk, sosna i jodła. Świerk pospolity jest najbardziej popularnym wyborem. Drzewko charakteryzuje się pięknym zapachem, krótkimi, kłującymi igłami oraz stożkową koroną. Świerk pospolity ma krótkotrwałą żywotność, szybko gubi igły. Inną odmianą świerku jest świerk kłujący. Drzewko posiada oryginalne igliwie: bardzo kłujące, o srebrzystym zabarwieniu. Świerk kłujący mniej się osypuje, ma dłuższą żywotność, wiąże się to jednak z większą ceną.

Sosna pospolita będzie odpowiednim wyborem dla osoby, która nie chce wydawać za dużo pieniędzy na drzewko. Sosna pospolita wydziela przyjemny zapach, ma duże, sztywne gałęzie, zdolne do utrzymania cięższych ozdób choinkowych. Mankamentem drzewka jest jej nieregularny kształt: ażurowa góra i gęsty dół. Najbardziej wytrzymałym drzewkiem jest jodła kaukaska, odbija się to na najwyższej cenie. Dużym atutem jodły kaukaskiej jest jest estetyczny wygląd: regularny kształt, gęsto rosnące gałęzie z ciemnozielonymi, sztywnymi, błyszczącymi igłami. Jodła kaukaska nie wydziela zapachu, sprawdzi się więc dla alergików. Igliwie jodły kaukaskiej nie osypuje się oraz nie kłuje.

Jak należy pielęgnować naturalną choinkę?

Drzewko choinkowe, niezależnie od gatunku, lubi niższą temperaturę (najbardziej odpowiednia temperatura nie przekracza 20°C), dlatego pamiętaj, aby nie umieszczać drzewka w pobliżu źródła ciepła, na przykład kaloryfera. Na choinki negatywnie wpływają zwykłe lampki choinkowe, które emanują dużo ciepła, prowadząc do szybkiego wysuszenia drzewka, lepszym wyborem są lampki LED. Zaleca się, żeby przed wstawieniem choinki do domu, umieścić ją do pomieszczenia o temperaturze między 5-10 °C. Dzięki temu drzewko oswoi się z cieplejszą temperaturą. Choinkę ciętą należy przyciąć o kilka centymetrów, a następnie umieścić w, wypełniony wodą o temperaturze pokojowej, stojaku. W przypadku choinki doniczkowej nie należy jej przesadzać do innej donicy. Wymaga regularnego podlewania wodą o pokojowej temperaturze, warto też ją zraszać. 

Czytaj również:

Back to top button