1 346 400 zł
  • 5
  • 132 m²
Oferta prywatna

Las Oliwski,piętro kamienicy po kapitalnym remonci

1 346 400 zł
10 200 zł/m²
Oferta prywatna
Paweł
609
Administratorem Twoich danych osobowych jest Grupa OLX Sp. z o.o.więcej
Administratorem Twoich danych osobowych jest Grupa OLX Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu (61-872), przy ul. Królowej Jadwigi 43. Twoje dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z prawem przez 30 dni, w celu przesłania zapytania ogłoszeniodawcy oraz wysyłki dodatkowych ofert, które potencjalnie mogą Cię zainteresować. Nie udostępnimy Twoich danych innym podmiotom, z wyjątkiem podmiotów upoważnionych na podstawie przepisów prawa. Masz dostęp do swoich danych oraz prawo ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji ww. celu.

Szczegóły ogłoszenia

  • Powierzchnia: 132 m²
  • Liczba pokoi: 5
  • Rynek: wtórny
  • Rodzaj zabudowy: kamienica
  • Piętro: 1
  • Liczba pięter: 2
  • Materiał budynku: cegła
  • Okna: drewniane
  • Ogrzewanie: inne
  • Rok budowy: 1906
  • Stan wykończenia: do zamieszkania
  • Czynsz: 1 000 zł
  • Forma własności: pełna własność

Opis

Piętro kamienicy położonej w Lesie Oliwskim – w Dolinie Radości, przy ulicy Bytowskiej 5. Historię kamienicy poznamy wpisując w wyszukiwarkę internetową hasło "Freudenthal Oliwa".

Nieruchomość zlokalizowana w środku aglomeracji trójmiejskiej, w Oliwie, na szczególnie chronionym terenie Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, gdzie nowa zabudowa nie może powstać. Odległość od źródeł miejskiego hałasu, dodatkowo wygłuszona wszechobecną zielenią sprawia, że panująca tu cisza jest niespotykana i nieosiągalna w żadnej innej lokalizacji. Obecnie gdziekolwiek w Trójmieście byśmy nie byli, nawet jeżeli wydaje nam się że jest cicho, w istocie zawsze słychać odgłosy miasta - przemysłu bądź ruchu ulicznego. Podobnie z powietrzem - w najlepszym przypadku nie czujemy nic, uznając że powietrze jest czyste.

Tutaj pozostała jeszcze cząstka tego dawnego, spokojnego świata starej Oliwy, gdzie noce są głuche i głębokie a absolutną ciszę przerywa co najwyżej pohukiwanie sowy. Cząstka dawnego świata, gdzie to co ludzkie jest wynikiem rzemiosła a nie wynikiem masowej prefabrykacji, zaś to co naturalne jest prawdziwą, bioróżnorodną, bogatą naturą a nie trawą z rolki.

Lasy Oliwskie są ewenementem na skalę europejską jeżeli chodzi o bogactwo przyrody (w tym gatunków zagrożonych) w bezpośrednim sąsiedztwie miasta oraz jeżeli chodzi o nietypowe, górskie ukształtowanie terenu.

Blisko stąd jest wszędzie, pod warunkiem że ma się auto lub rower - kilka minut drogi leśną szosą gdzie nigdy nie ma korków, dzieli nas od Olivia Business Centre oraz od katedry oliwskiej . Sopocki deptak Bohaterów Monte Cassino (tzw. „Monciak”)  to kilkanaście minut drogi.

 

 Nieruchomość składa się z dwóch mieszkań na jednej księdze wieczystej (łącznie 132m2) po kapitalnym remoncie od podstaw. Jedno z mieszkań jest całkowicie urządzone i wyposażone.  Wszystkie instalacje/urządzenia/sprzęty są nowe. Mieszkania po remoncie nie były zamieszkiwane. Do nieruchomości należy również budynek gospodarczy (23m2) i piwnica (28m2). Łączna powierzchnia lokalu i pomieszczeń przynależnych to 183m2.

Mieszkania przed remontem stanowiły jeden lokal, istnieje więc bardzo prosta możliwość połączenia tych mieszkań z powrotem w jedno mieszkanie. Jest również możliwość stworzenia trzech mieszkań z osobnymi wejściami (przed remontem były 3 wejścia z klatki schodowej).

Jedno z mieszkań (52m2 – salon z aneksem kuchennym, weranda, sypialnia, łazienka, przedpokój) jest kompletnie urządzone włącznie z kuchnią i wyposażone we wszystkie sprzęty codziennego użytku, gotowe do natychmiastowego zamieszkania.

Drugie mieszkanie (80m2 – salon z miejscem na aneks, przedpokój, toaleta dla gości, pokój przechodni z wyjściem na loggię, duży pokój z łazienką) jest w 95% wykończone, pozostawione do własnej aranżacji.

Pierwsze mieszkanie posiada odrestaurowaną, drewnianą werandę, drugie z mieszkań loggię od strony lasu z potencjalną możliwością wybudowania dużego tarasu nad dach przybudówki kamienicy. Loggia w chwili obecnej jest zamurowana, stanowi  dodatkowe pomieszczenie, przeznaczone do odkrycia najlepiej podczas remontu budynku (dlatego wyżej napisałem o wykończeniu mieszkania w 95%). Projekt przywrócenia loggii został wysłany razem z projektem remontu całości budynku, do Konserwatora Zabytków (do wglądu). Odrestaurowano wszystkie drewniane, oryginalne okna skrzynkowe z niespotykanym dzisiaj pofalowanym szkłem ciągnionym. Oryginalne okna stanowią wartość samą w sobie, dlatego podjąłem się ich renowacji (trwającej blisko rok), zamiast tańszej i szybszej wymiany stolarki na PCV. Jedynie okna sypialni mieszkania 50m2 wymieniono na plastikowe, ponieważ poprzednie  były już plastikowe. Oryginalne, duże, stare deski podłogowe, po konstrukcyjnym wzmocnieniu i zaizolowaniu podłogi, zostały położone na nowo, następnie wycyklinowane z farby olejnej i polakierowane.  Zgodnie z zamierzeniem widać na nich ślady przeszłości. Ponieważ część oryginalnych starych desek podłogowych nie nadawała się do ponownego użycia, zakupiono i wykorzystano 5m2 desek z sopockiej kamienicy w podobnym wieku.

 

Wolnostojący na tyłach kamienicy nieduży, niewyremontowany budynek gospodarczy/garaż, posiada bardzo łatwą technicznie możliwość podłączenia wszystkich mediów włącznie z centralnym ogrzewaniem, siłą, bieżącą wodą, kanalizacją, łączem internetowym (szczegóły w rozmowie).

Duża piwnica z ceglanym stropem  w kształcie łuków i kamienno-ceglanymi ścianami, wyposażona jest w pełni automatyczny, ekologiczny piec 5 generacji na pellet drzewny, którym po podłączeniu do internetu, można sterować z telefonu komórkowego. Zapewnia on ogrzewanie dla przedmiotowych dwóch mieszkań (ewentualnie budynku gospodarczego). Od pieca wyprowadzono kabel na północną ścianę pierwszego piętra budynku, celem ewentualnego podłączenia czujnika pogodowego oraz kabel internetowy. Sterowanie temperaturą w mieszkaniach odbywa się niezależnymi elektronicznymi czujnikami temperatury oraz do wyboru termostatami na kaloryferach. Komin z kotłowni wyposażono w kwasoodporny wkład kominowy. Mieszkanie posiada zamurowany, ukryty „trójnik” do wkładu kominowego. Mieszkania i piwnica wyposażone są w układ trójfazowy – tzw. ”siłę”. Mieszkania posiadają własne podliczniki: energii elektrycznej, wodomierze oraz ciepłomierze.

Podczas trwającego ostatnie 2 lata remontu, wszystkie wady techniczne zostały naprawione, nie ma żadnych technicznych „niespodzianek”. Posiadam sporą ilość zdjęć z poszczególnych etapów remontu - od początkowego do końcowego.

Z założenia mieszkania remontowane były  nie na sprzedaż, ale dla celów własnych, dlatego zadbałem o bardzo dokładne, niespotykane w starym budownictwie, ponadnormatywne zaizolowanie akustyczne (i termiczne) sufitów i podłóg. Skutkowało to konstrukcyjnym wzmocnieniem i podwyższeniem podłogi oraz obniżeniem sufitu – ostatecznie jest 2,7m wysokości.

Mieszkanie 80m2 jest technicznie przygotowane do podłączenia kominka z płaszczem wodnym – miedziane przewody obiegu wody grzewczej są przeprowadzone do kotłowni, gdzie mogą zasilać lub wspomagać centralne ogrzewanie. Z mieszkania do piwnicy poprowadzone są dwa pięciożyłowe kable siłowe, oba w założeniu mają być przeciągnięte do budynku gospodarczego jeden do trójfazowego zasilania urządzeń, drugi do odbioru energii z agregatu elektrycznego w razie zaniku energii z sieci.

 

Do kamienicy przynależy okalający teren 2500m2, który Wspólnota ma zamiar ogrodzić w nieodległej przyszłości. Poza tym terenem znajdują się nieograniczone tereny leśne i polana oraz w sąsiedztwie nieuciążliwa leśna restauracja rybna, w której gwarno robi się jedynie na kilka godzin w weekendy i w święta w porze obiadowej. Nieruchomość posiada blisko 22% udział w częściach wspólnych kamienicy, takich jak m.in. strych. Wspólnota Mieszkaniowa to pięciu właścicieli. Mieszkańcy kamienicy – kulturalni i porządni, w ¾ przypadków (a niebawem będą to wszyscy) nabyli swoje mieszkania w ostatnim czasie. Własnymi siłami i środkami doprowadzają do stopniowej rewitalizacji przez lata zaniedbanej kamienicy i okalającego terenu, tym niemniej prawdziwą świetność budynkowi przywróci  jego kompleksowy remont (projekt remontu złożony w tym roku do Konserwatora Zabytków; fundusz remontowy został już podwyższony stosowną uchwałą Wspólnoty Mieszkaniowej, celem zaciągnięcia kredytu na remont kamienicy).

Pośrednikom uprzejmie dziękuję.

 

 

Niniejsza informacja nie stanowi oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego


Informacje dodatkowe

  • zmywarka
  • lodówka
  • meble
  • piekarnik
  • kuchenka
  • telewizor
  • pralka
  • balkon
  • piwnica
  • garaż/miejsce parkingowe
  • ogródek
  • taras
  • pom. użytkowe

Mapa


Szacunkowa wycena nieruchomości

Na bazie rzeczywistych cen kupna-sprzedaży z bazy urban.one Dowiedz się więcej


Nr oferty w Otodom: 59178264
Nr oferty w biurze nieruchomości:
Data dodania: 2 months ago
Data aktualizacji: 6 days ago